Att koka ris är lite av en konst och givetvis kan Karoon kan tillagas på flera olika sätt. 

Många blötlägger riset innan kokning, detta är inget måste, men rekommenderas.

Skölj gärna riset, även om du inte blötlägger det.

Tillagningen beror på hur långa du vill ha kornen och även hur mjuka eller hårda du vill att de ska vara. 

 

Många väljer att koka riset direkt, utan att blötlägga och det går lika bra.

Tag 3,5 dl vatten och 1 dl ris, tillsätt lite salt och matolja, låt koka i 20-25 minuter och servera sedan.

 

Vill du blötlägga riset innan kokning, så gör gärna så här (går även bra utan blötläggning) :

1. Skölj riset 2-3 ggr, låt det sedan stå i varmt vatten i ca 2 timmar. (kortare blötläggning går också bra)

2. Häll av överflödigt vatten innan riset ska kokas, häll det sedan i kokande vatten och låt det koka utan lock i         omkring 5-7 minuter.

3. Häll av vattnet och tillsätt matolja enligt egen önskan och låt riset stå på låg värme i 8-10 minuter med lock tills riset har blivit storkornigt.

 

Att tillsätta lite saffran eller curry är populärt, för att variera smak och färg.

I många kulturer tillsätter man andra ingredienser till riset, såsom exempelvis russin, morötter och stekt lök, detta för att ge riset ytterligare smak och "matighet". Äter man ris varje dag, så vill  man givetvis ha variation.

Riset passar lika bra att använda i sallader och efterrätter, som i huvudrätter. 

 


Rissallad med basilika och parmesan 

(4-6 port.)

 

Ingredienser:

3 dl. Karoon

6 dl. vatten

200 g hackad spenat

1 1/2 dl finhackad basilika

2 dl mandel

100 g parmesan

3 msk olivolja

2-3 vitlöksklyftor

salt och peppar

 

Tillagning:

Koka riset först

Blanda sedan riset med spenat, basilika, grovhackad mandel och riven parmesan.

Blanda citron, olja, pressad vitlök samt salt och peppar.

Häll blandningen över salladen och blanda noga. 

 


Turkiska kycklingspett med Karoon

 4 port.

 

Ingredienser:

1 kuvert saffran  (1/2 g)

1 dl hett vatten

4 kycklingfiléer

1 gul lök

1 lime

1 dl naturell yoghurt

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk gurkmeja

1/2 dl olivolja

salt och svartpeppar

 

Tillbehör:

sallad, tomater, lök 

 

Tillagning:

Lös upp saffranet med 1/2 dl hett vatten. Låt stå i en bunke ca 30 min.

Skär under tiden kycklingfiléerna i bitar, riv löken och pressa limen.

Blanda ner detta i saffransvattnet och marinera i kyl i minst 3 timmar, ännu hellre över natten.

 

Trä de marinerade kycklingbitarna på spett. Grilla på grillen eller i ugn.

 

I ugn: värm ugnen till 250 grader, gärna med grillfunktion på. Sätt in en plåt i mitten av ugnen

och lägg på ugnsgallret. Låt gallret bli ordentligt varmt, så kycklingen inte fastnar.

Grilla spetten i ugnen i ca 10-15 min, vänd efter halva tiden.

 

Servera med sallad, pitabröd och gärna goda röror.

 


Ris- och grönsakspaj

4 pers.

 

Ingredienser:

1 liter vatten

2 tsk salt

2 dl ris

5 msk smör

1 gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

1 fänkål

2 zucchini

2 grillad paprika i olja

2 dl hackad färsk basilika

100 g babyspenat

salt och svartpeppar

4 ägg

150 g riven ost

150 g Puck classic creamy white

 

Tillagning:

Sätt ugnen på 200 grader

Koka upp vatten och salt  i en kastrull. Tillsätt riset och koka 8 min. 

Häll av vattnet och lägg tillbaka riset i kastrullen. Rör ner 1 msk av smöret och rör om tills smöret har smält.

Skala och hacka löken. Ansa och skär fänkålen i bitar. Skär zucchinin och paprikan i bitar.

Fräs lök, viltök och fänkål i 2 msk av smöret i en stekpanna ca 10 min tills allt är mjukt.

Höj värmen, tillsätt zucchinin och stek ytterligare några minuter tills zucchinin är mjuk.

Dra av från värmen och tillsätt paprikan och spenaten.

Smaka av med salt och peppar.

 


Färsbiffar med balsamicosås

4 pers.

 

Ingredienser:

500 g nötfärs

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 dl hackad färsk persilja

2 msk vatten

75 g apetina vitost

1 msk smör

1 1/2 tsk crema balsamico

1 tsk torkad oregano

 

Tillagning:

Blanda färsen med salt. peppar, vitlök, persilja och vatten till en jämn smet.

Smula ner osten och blanda den ordentligt med färsen. Forma färsen till 8 biffar och stek dem i smör 3-4 min per sida. Värm såsen under omrörning och smaksätt med crema di balsamico och oregano.

Servera biffarna med sås, Karoon och tomat- och löksallad.

 

 


Harissa-ris med grönsaker och nötter

(harissa är en afrikansk kryddblandning, en röd het sås bestående av chili och vitlök som bas)

4 pers.

 

Ingredienser:

2 dl Karoon

5 dl grönsaksbuljong

1/2 tsk malen gurkmeja

1/2 purjolök

2 morötter

ca 300 gr blomkål

2 msk smör

1 1/2 msk harissa (färdigblandad på burk, för att underlätta)

1/2 tsk salt

1 dl cashewnötter

1/2 dl hackad färsk koriander

 

Sås:

2 dl matyogurt

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 tsk salt

 

Tillagning:

Koka riset i buljong och gurkmeja. Sköljs och strimla purjolöken. Skala och skär morötterna i tärningar.

Dela blomkålen i små buketter, stek i smör ca 7 min. Tillsätt morötter och purjolök, stek ytterligare ca 5 min.

Rör ner harissa utrörd i 1 msk vatten. Smaksätt med salt. Strö över nötter och koriander. Blanda grönsakerna med riset. Smaksätt yoghurten med pressad vitlök och salt. Servera riset med såsen.

 


Räksallad med ris smaksatt med parmesan och vitlök

4 portioner

 

Ingredienser:

250g skalade räkor

rivet skal och saft av 1/2 citron

1 msk olivolja

1 liten röd lök

1 liter blandad grönsallad

4 dl kokt kallt ris

2 dl lätt créme fraiche parmesan och vitlök

 

Tillagning:

Blanda räkor, cironskal, saft och olivolja. Låt dra i 15 min. Skala och skär löken i tunna strimlor.

Varva ris, lök och sallad på ett fat och fördela räkorna ovanpå.

 

Servera gärna med créme fraiche och rostat bröd

 

 


Lax med spenat och kapris

4 port. 

 

Ingredienser:

500 g laxfilé

2 msk smör-och rapsolja

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 msk kapris

60 g babyspenat

2  1/2 del matlagningsgrädde

 

Tillagning:

Skär laxen i tärningar. Stek dem i smör-& rapsolja i en stekpanna, salta och peppra.

Tillsätt kapris och babyspenat, häll på grädde och låt koka ihop ca 3 min.

Servera med Karoon

 


Fiskgratäng med champinjoner

4 port

 

Ingredienser:

600 g sejfilé

1 tsk salt

2 dl kelda mild citronsås

200 g färska champinjoner

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1/2 kruka färsk persilja

3 dl ris

4 tomater

 

Tillagning:

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en ugnssäker form. Strö över hälften av saltet.

Häll över såsen. Tillaga i mitten av ugnen 15-20 min. Koka riset. Skiva svampen. Skala och skiva vitlöken.

Fräs svamp och vitlök i smör i en stekpanna. Hacka persiljan och tillsätt tillsammans med resten av saltet.

Ta ur fisken ur ugnen och strö blandningen över fisken. Servera med ris och tomater.

 

 


Kycklingcurry med ris

4 port.

 

Ingredienser:

500 g kycklingbröstfilé

2 vitlöksklyftor

2 tsk salt

1/2 msk tomatpuré

1 tsk malen ingefära

1 tsk garam masal

1 tsk malen gurkmeja

1 krm chilipulver

1/2 dl vatten

2 dl lätt cremé fraiche

1 kruka färsk koriander

1/2 gurka

1 gul paprika

2 tomater

 

Tillagning:

Koka riset

Skär kycklingfiléerna i strimlor. Skala och hacka vitöken. Brynkycklingköttet i smör i en panna.

Salta och lägg över i en gryta. Tillsätt vitlök, tomatpuré, kryddor, vatten och cremé fraiche.

Låt grytan koka ca 5 min.  Garnera med koriander eller persilja. Skär gurka, paprika och tomat i små bitar 

och blanda med riset och servera till grytan.


Risplättar       

4 port.

 

Ingredienser:

5 dl kokt kallt ris

1 dl matlagningsgrädde

2 msk vetemjöl

2 ägg

2 dl majskorn

1 dl hackad färsk koriander

2 msk smör

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Tillagning:

Vispa ihop grädde, mjöl och ägg. Blanda ner ris, majs och koriander. Salta och peppra.

Stek plättarna i smör i plättlagg eller stekpanna ca 2 min på varje sida